Bebeğimin Sağlıklı Sindirimi İçin Ne Yapabilirim?
Bebeklerde SindirimKapsüllenmiş Demir

Bebeğinizin sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olması, onun büyüme ve gelişiminde büyük bir öneme sahiptir. Bebeklik dönemindeki sindirim sorunları yaygın olabilir ve çocuğunuzun rahat hissetmesi ve sağlıklı büyümesi için dikkat etmeniz gereken bazı faktörler vardır. Bu yazıda, bebeğinizin sağlıklı bir sindirim sistemi için neler yapabileceğiniz hakkında bazı ipuçlarına vereceğiz. 

Hazır olun, bebeğinizin mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü görmek için neler yapabileceğinizi keşfedeceksiniz.

Bebeğiniz doğar doğmaz emzirmeye başlamak ve anne sütü ile beslemek bebekler için en ideal beslenme yöntemidir. Emzirme, bebeğinizin doğumundan sonraki ilk saatte başlamalı ve 2 yaşına kadar devam etmelidir. İlk 6 ay su bile vermeksizin emzirmek bebekler için yeterlidir.
Anne sütünün yetersiz olması veya hiç olmaması durumunda doktorunuzun önerdiği uygun bir formül mama ile beslenmeyi sağlayarak sindirim sağlığını destekleyebilirsiniz. Formül sütleri tercih ederken içeriğinde demir olmasına dikkat edilmelidir. Çocukların gelişim süreci içinde büyümeleri ve gelişmeleri için demire ihtiyaç duyarlar. Devam sütlerinde bulunan kapsüllenmiş demir teknolojisi ile demir mide yerine bağırsaklarda emilerek, hem bebeğin alması gereken demiri ihtiyacını sağlar hem de sağlıklı sindirim için destek olmaktadır.
Bebeğin sindirim sistemi doğumdan sonra da gelişimine devam ettiği için bazı durumlarda bebeklerde gaz, kusma gibi durumlar sık görülebilir. Bu nedenle emzirme esnasında emzirme pozisyonuna dikkat etmek faydalı olabilmektedir.  Formül mama ile beslenildiği durumda ise kullanılan biberonun antikolik olması önemlidir. Bebek ilk 3 ayı boyunca, emzirme sonrasında gazını çıkartmak için desteğe ihtiyaç duyar. Bu dönemde probiyotik ve gaz damlası kullanılabilir. Kusmalar ise, ilk aylarda sık görülür, böyle durumlarda telaşlanmamak, bebek kilo alıyorsa rahat olmak önemlidir. Eğer kilo alımında sıkıntı varsa çocuk doktoru ile hemen görüşülmelidir.
Sağlıklı beslenme sürecini anne sütü ve/veya formül mama destekli devam ederken 6.ayda yavaş yavaş ek gıdaya başlamak önemlidir. Ek gıda süreci ile birlikte bebeğinizin yeterince sıvı almasını sağlanmalıdır. Su, önemlidir. Bebeğiniz anne sütü veya formül mamalardan ihtiyacını karşılayıp, ek gıdayla birlikte bebeğe suyu teklif etmek, su içmesi için heveslendirmek önem arz etmektedir.
Ek gıda sürecinizde de sağlıklı seçimler yapmak, doğal ürünler ve mevsiminde meyve ve sebzelerle bebeği tanıştırmak önemlidir. Unutulmamalıdır ki, 6-12 ay boyunca ek gıda tamamlayıcı beslenme olup ana öğün anne sütü veya formül mamalardır.
6-8 ay boyunca tüm beslenmenin %70 anne sütü veya formül mamalar,
9-12 ay boyunca tüm beslenmenin %50 anne sütü veya formül mamalarken ,
1-2 yaş arasında ise tüm beslenmenin %30 anne sütü veya formül mamalar oluşturulmalıdır.
Bu miktarlara dikkat ederek ek gıda ile anne sütü veya formül mamalar arasındaki denge iyi kurulmalıdır.

Bu yazımızda bebeklerin sindirim sistemi hakkında önemli bilgiler paylaştık. Umarım bu yazı size faydalı olmuştur. Eğer bebeğinizin sindirim sistemiyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa bir çocuk doktoruna danışın. Unutmayın ki her bebek farklıdır, bu nedenle bebeğinizin ihtiyaçlarına göre beslenme ve bakım planınızı uyarlayın.

Sağlıklı günler dileriz.

Bebek Hemşiresi & Eğitim Danışmanı Esra Ertuğrul


Bebeğinizin Beslenmesi İçin Kısa Kılavuzunuz