Anne Sütünün Önemi

Doğumdan hemen sonra ilk 5 gün boyunca meme başlarından “kolostrum, “ağız” denen sıvı salgılanır. Bu süt öncesi sıvı daha sulu, beyazımsı renktedir. Sonradan gelecek olgun anne sütü ile karşılaştırıldığında, daha az yağ, daha az şeker içerdiği için besleyiciliği daha düşüktür.

Ancak protein miktarı olgun süte göre daha fazladır ve bu proteinlerin çoğunu anneden gelen bebeği mikroplara karşı koruyacak, bağışıklık sistemi maddeleri oluşturur. Bu maddeler, yeni doğan bebeği enfeksiyonlara karşı koruduğu için bebeğin bu sıvıyı alması çok önemlidir ve her damlası altın değerindedir.

Kolostrum ortalama 4 hafta içerisinde, yavaşça içerik değiştirerek, normal anne sütüne dönüşür. Olgun anne sütü, karbonhidrat ve mineral solüsyonundaki protein bileşimidir.


Anne Sütü İçerik Yönünden Değerlidir.

Anne sütünde yağda ve suda eriyen A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, D vitamini, K vitamini gibi vitaminler bulunur. Bu vitaminlerin yanı sıra potasyum, kalsiyum, sodyum ve kompleks bileşik şeklinde farklı mineraller yer alır. Aminoasitler yönünden de zengin olan anne sütü, bebeğin sindirim sistemi fonksiyonlarını negatif yönde etkilemez. Yenidoğan bebekler için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı ise yağlardan karşılanır. Anne sütü bebeklerin beyin gelişiminin sağlıklı ilerlemesi için gereken yağları sağlar.

Anne sütü yeni doğan için en ideal besindir. Mucizevî bir durum da, erken doğan bebeklerde, bebeğin doğduğu haftaya göre annenin sütünün içeriğinin farklı olmasıdır.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin elde ettiği yararlar aşağıda listelenmiştir:

  • Daha güçlü bağışıklık sistemi görülür.
  • İshal, kabızlık, gastroenterit, gastroözofageal reflü ve erken nekrotizan enterokolit (NEC) görülme riski daha düşüktür.
  • Pnömoni, soğuk algınlığı ve boğmaca gibi solunum yolu hastalıklarının görülme riski düşer.
  • İşitmeye zarar veren kulak enfeksiyonları daha az görülür.
  • Daha düşük bebek ölüm oranları görülür.
  • Alerjik hastalıklar görülme riski daha azalabilir.
  • Anne sütünün 6 aydan fazla alınması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi sayesinde çocukluk çağında lenfoma görülme riski azalır.
  • Ağız ve çene yapısı iyi geliştiği için çürük görülme riski düşüktür.
  • Genel olarak daha az hastalık ve daha az hastaneye yatış görülür.


Anne sütünü Arttırmak