Adım Adım Bebeğinizin Gelişimi

Bebeklerin gelişiminde en önemli adım; iletişimdir. Bebeğiniz sizinle ilk kurduğu iletişim gözleri ve küçük küçük biraraya getirdiği sesleridir.

Özellikle de ilk bir yılda çocuğun duygusal gelişimi için çok önemlidir. İçgüdüsel olarak annesinin varlığı ile rahatlayan ve kendini güvende hissen bebek , yine iç güdüsel olarak bebeğini kucağına alma ile rahatlayan , iç huzura kavuşan bir anne.

Her bebekte farklılık gösterse de konuşma ve dil öğrenmek için doğal süreçleri vardır. Bu süreçte, çocukların ortalama olarak belirli bir yaşa kadar sahip olmaları beklenen becerilerdir. Bebeğim ne zaman konuşmaya başlayacak? diye merak edebilirsiniz.


Bebeğinizin iki yaşına kadar dil gelişimi ile ilgili dönüm noktaları şunlardır;

0-3 Ay:

Bebeğiniz gözleriyle sizi dikkatlice dinler, konuştuğunuzda ağzınıza bakar ve kendi ağzını hareket ettirir. Sese tepki verip, başını sesin geldiği yöne çevirir. Bu dönemde bebeğinizle sürekli iletişim kurun, böylece sizi izleyip dinleyerek öğrensin.

4-6 Ay:

Bebeğiniz bu aylarda iletişiminize daha fazla tepki vermeye başlar. Yeni sesler keşfeder, yüz ifadelerini ve bazı sesleri taklit etmeye çalışır. Bebeğinizin ilgi istediği ya da bir sıkıntısı olduğu zamanlardaki ses tonları birbirinden farklı olur.

7-9 Ay:

Bu aylarda bebeğinizin çıkardığı ses çeşitliliği birden artar. Heceleri ba-ba, da-da gibi iki kere tekrar edebilir. Adını bilir ve biri söylediğinde bakar. Bazı basit ve çok tekrarlanan cümleleri anlamaya başlar.

10-12 Ay:

Bu dönem bebeğin tipik olarak kelimeleri anlamlı şekillerde kullanmaya başladığı zamandır. Artık size "anne" veya "baba" diyebilir, bazı talimatları anlayabilir. Sürekli konuşuyormuş gibi sesler çıkarır.

13-18 Ay:

Yürümeye başlayan bebeğiniz her gün kelime dağarcığına yenilerini ekler. Eşyaların adını ve yerini bilir, sorulduğunda gösterebilir. Anlamsız kelimelerle kendi kendine konuşur, arada bazı kelimeleri doğru söyleyebilir.

19-24 Ay:

Bu aylarda çocuğunuzun dil becerileri gelişmeye devam eder. İkinci doğum gününde iki kelimelik cümleler kurabilir. Daha fazla anlamlı ses ve kelime çıkarır. Talimatları anlar ve yerine getirir.

Bebeğinizle İletişimi Geliştirmenin Yolları

Bebekler zamanla düşüncelerini ve duygularını ifade etmek ve başkalarıyla iletişim kurmak için dili anlamayı ve kullanmayı öğrenir. Bu süreçte ebeveynleri ve aile üyeleri, çocukların en önemli öğretmenleri ve iletişim modelleri olur.

 Günlük etkileşimleriniz ile bebeğinizin beynini ve iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.  Peki bunu nasıl sağlayabilirsiniz? İşte size bebeğinizin konuşma becerisini destekleyeceğiniz birkaç öneri;

  • Bebeğinizle bol bol konuşun, şarkı söyleyin. Bebekler her şeyi izleyerek ve duyarak öğrenir. Bebeğinizle konuşmanız onun iletişim gelişimi için çok yararlıdır.
  • Kelimelerin anlamını iletmek için yüz ifadeleri ve jestler kullanın.
  • Bebeğinizi giydirirken, beslerken ve yıkarken eylemlerinizi tanımlayın, yaptıklarınızdan bahsedin.
  • İki yönlü iletişimi teşvik edin. Onun çıkardığı seslere veya sorulara mutlaka cevap verin.
  • Bebeğinizle birlikte okuyun. Büyük, renkli resimlere sahip kitaplar seçin. Bebeğinizin tanıdık nesneleri göstermesi ve adlandırması için teşvik edin.
  • Bebeğiniz bir konuşma veya dil hatası yaparsa, doğru biçimde cümle ile cevap verin. Bu onun doğru telaffuz ve gramer öğrenmesine yardımcı olur
  • Farklı boyutlara, renklere ve dokulara sahip nesneleri tanımlayın. Sert ve yumuşak gibi karşılaştırma sözcükleri kullanın.
Bebekler için İdeal Uyku Ortamı Önerileri